foto home1

image001Als alles duister is,
Ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft,
vuur dat nooit meer dooft.

 
Op donderdag 8 juni 2023 vond de jaarlijkse herdenkingsdienst van hospice Willem de Boer Huis Hoogeveen plaats. Familie en naasten van hen die in het afgelopen jaar in ons hospice zijn overleden waren deze avond verbonden in verlies. 'Verbonden in verlies’, dit waren ook de eerste woorden in het programmaboekje voor deze avond.
 
Tijdens de herdenking werden woorden gesproken, gedichten voorgedragen en namen genoemd. Dit alles voorzien van passende muziek, onder andere verzorgd door muziekvrijwilliger Alida. Voor ieder van de overledenen werd door een familielid of een vrijwilliger na het noemen van de naam een bloem in een vaas geplaatst en een kaarsje aangestoken. Uiteindelijk zorgde dit aan het einde van de bijeenkomst voor een indrukwekkend kleurrijk boeket en een zee van licht. Een houten hartje met de naam erin gegraveerd mocht door de familie als herinnering worden meegenomen.
 
Bij de gedichten en muziek stonden we stil bij het moeten missen van je geliefde man, vrouw, vader, moeder, kind, vriend ... Het niet kunnen geloven dat iemand er niet meer is en iemand voor altijd willen bewaren. En dat dit ook mogelijk is als je het verwerken van verlies niet ziet als loslaten, maar kunt zien als ‘een andere manier van vasthouden’. 

 
Bewaren voor altijd

Jou bewaren wij
In onze verhalen
 
Jou bewaren wij
In ons hart
 
Jou bewaren wij
In ons gemis
 
Jouw naam
Brengen wij ter sprake
Als anderen zwijgen
 
Jouw naam noemen wij
Als anderen denken
Al zo lang geleden
 
Jou bewaren wij
Voor altijd
 

 Marinus van den Berg